Przepis na mielone drobiowe 📖
Oto prosty przepis na mielone drobiowe:Składniki:
- 500g mięsa z indyka lub z kurczaka (bez skóry)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 kromki chleba (bez skórki)
- 1 jajko
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek do smażenia
Instrukcje:
1. W dużej misce namocz kromki chleba w wodzie lub mleku, a następnie odcisnij nadmiar płynu.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
3. W tym samym naczyniu, w którym zmielisz mięso, umieść odsączony chleb, cebulę, czosnek, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
4. Mięso drobiowe zmiel na maszynce do mielenia lub przełóż do robota kuchennego wyposażonego w noże.
5. Dodaj mielone mięso do miski i ponownie wymieszaj ze wszystkimi składnikami, aż powstanie jednolita masa.
6. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
7. Formuj z masy mielonej małe kotleciki lub kulki i delikatnie usmaż je na patelni z obu stron na złoty kolor.
8. Po usmażeniu przekładaj je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
To wszystko! Teraz możesz serwować mielone drobiowe jako danie główne lub jako dodatek do sałatek, ziemniaków czy dodatku warzywnego. Smacznego!