Przepis na mielone kotlety bez glutenu 📖
Oto przepis na mielone kotlety bez glutenu:Składniki:
- 500g mięsa mielonego (np. cielęcego, wołowego lub drobiowego)
- 1 mała cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej bezglutenowej
- 2 łyżki świeżo posiekanego koperku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mięso mielone, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, koperek, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.
2. Formuj z mieszaniny kotlety o około 1 cm grubości.
3. W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
4. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju z obu stron, aż staną się złote i dobrze ugotowane. Można smażyć po kilka kotletów naraz, ale nie należy je przekładać, dopóki jedna strona nie będzie gotowa.
5. Gdy kotlety są gotowe, wyjmij je z rondla i odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
6. Podawaj gorące kotlety jako danie główne lub jako dodatek do ulubionych dań obiadowych.
Smacznego!