Przepis na mielone kotlety z dzika 📖
Przepis na mielone kotlety z dzika:Składniki:
- 500g mięsa dzika (mielonego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek obrób w drobną kostkę.
2. W misce wymieszaj mięso dzika, cebulę, czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki.
3. Dodaj jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
4. Dopraw mięso solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj ponownie.
5. Uformuj kotlety, na mokre dłonie bierz niewielkie porcje mięsa i formuj płaskie kotlety.
6. Rozgrzej olej na dużej patelni.
7. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor, aż będą dobrze przypieczone.
8. Gotowe kotlety odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawaj mielone kotlety z dzika na ciepło, np. z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!