Przepis na mielone tofu 📖

Oto przepis na mielone tofu:

Składniki:
- 400g tofu
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Odsącz tofu z nadmiaru wody i zgnieć je widelcem w misce, aby uzyskać konsystencję mięsa mielonego.
2. W dużym garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż cebula zmięknie.
3. Dodaj startą marchewkę i smaż przez kilka minut, aż zmięknie.
4. Dodaj tofu, sos sojowy, przyprawę do mięsa mielonego, paprykę słodką, sól i pieprz. Mieszaj, aż składniki się połączą.
5. Smaż całość przez około 10-12 minut na średnim ogniu, często mieszając, aż tofu stanie się lekko złociste.
6. W osobnej patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż bułkę tartą, aż stanie się chrupiąca.
7. Posyp mielone tofu podsmażoną bułką tartą przed podaniem.

Mielone tofu świetnie smakuje jako dodatek do sałatek, dań głównych lub na kanapce. Smacznego!

Podobne przepisy

mielone z tofu
fit tofu
cos z tofu
tofu
tofu domowe