Przepis na mielone w sosie pomidorowym 📖

Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 400g passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
2. W misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wszystko wymieszaj.
3. Z powstałej masy formuj małe kotleciki.
4. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki z obu stron na złoty kolor.
5. Przełóż usmażone kotleciki na talerz.
6. W tej samej patelni dodaj passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, cukier, oregano, tymianek oraz sól i pieprz do smaku.
7. Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje i nabierze intensywnego smaku.
8. Dodaj usmażone kotleciki do sosu i gotuj razem jeszcze przez 5 minut.

Podawaj mielone w sosie pomidorowym na gorąco z ulubionymi dodatkami, na przykład z makaronem lub ziemniakami. Smacznego!

Podobne przepisy

klopsy mielone w sosie pomidorowym
kotlety mielone w sosie pomidorowym
kotlety rybne mielone w sosie pomidorowym
fit pulpety w sosie pomidorowym
pulpety w sosie pomidorowym fit