Przepis na mielone z bułką tartą 📖
Składniki:- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowe, wołowe, drobiowe)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
2. W misce umieść mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek i paprykę słodką.
3. Starannie wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolitą masę.
4. Z masy mięsnej formuj małe kotlety o okrągłym kształcie.
5. W dużym rondlu rozgrzej olej.
6. Wrzuć kotlety do rondla i podsmażaj z obu stron na złoty kolor.
7. Gdy kotlety będą gotowe, wyjmij je z rondla i odsącz na papierowym ręczniku.
8. Mielone możesz podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, puree ziemniaczane czy surówka.
Smacznego!