Przepis na pasztet z bułką tartą 📖
Składniki:- 500g mielonego mięsa (np. wieprzowe lub mieszane)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajka, bułkę tartą i mleko.
2. Dodaj musztardę, posiekaną pietruszkę, tymianek, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
3. Przełóż masę do foremki do pieczenia i wyrównaj jej powierzchnię.
4. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz pasztet przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
5. Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
6. Gdy pasztet będzie wystudzony, można go pokroić i podawać.
Gotowy pasztet z bułką tartą smakuje świetnie na ciepło lub na zimno, jako dodatek do kanapek lub sałatek. Smacznego!