Przepis na mielone z bułki tartej 📖
Składniki:- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowina, drobiowe)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mleka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
2. W misce umieść mięso mielone, dodaj jajko, posiekaną cebulę, czosnek, bułkę tartą oraz mleko.
3. Dopraw masę solą i pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
4. Odstaw mieszaninę na około 15 minut, aby bułka tarta odpowiednio napęczniała.
5. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju.
6. Z masy mięsnej formuj kotleciki dowolnego kształtu i wielkości.
7. Układaj je na patelni i smaż z obu stron na średnim ogniu, aż będą złociste.
8. Gotowe mielone możesz podawać z ziemniakami, surówką czy ulubionym sosem.
Smacznego!