Przepis na pulpety bez bułki tartej 📖

Oto przepis na pulpety bez bułki tartej:

Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wołowego, wieprzowego lub mieszanego)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie, jednak można ją zastąpić np. kaszą bulgur lub płatkami owsianymi)
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oleju roślinnego, do smażenia

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce umieść mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą (lub zamiennik), natkę pietruszki, sól i pieprz.
2. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki lub rąk, aż składniki się połączą.
3. Zwilż ręce wodą, aby mięso nie przyklejało się do dłoni, następnie formuj okrągłe pulpety o średnicy około 3-4 cm.
4. Na patelni rozgrzej olej roślinny, a następnie umieść pulpety na patelni.
5. Smaż pulpety na średnim ogniu z każdej strony, aż będą soczyste i miękkie w środku, a zewnętrzna część będzie lekko zrumieniona.
6. Gotowe pulpety możesz podawać samodzielnie, jako dodatek do sosu pomidorowego lub z ulubionymi makaronami.

Smacznego!

Podobne przepisy

mielone z bułki tartej
pasztet bez bułki tartej
mielone bez bułki tartej
kurczaka bez bułki tartej
kotlety mielone bez bulki tartej