Przepis na pasztet bez bułki tartej 📖
Oto przepis na pasztet bez bułki tartej:Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wieprzowego, drobiowego lub mieszanki)
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 jajka
- 4 łyżki tartej bułki (może zostać zastąpiona innym zagęstnikiem, takim jak otręby lub mąka)
- 100 ml śmietany kwaśnej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka sosu worcester
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Instrukcje:
1. W dużym misce połącz mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek, jajka, tarte bułki (lub inny zagęstnik), śmietanę, natkę pietruszki, sos worcester, sól, pieprz, oregano i tymianek. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
2. Formuj masę mięsną w formie pasztetu, układając ją w natłuszczonym foremce do pieczenia.
3. Wstaw pasztet do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 45-60 minut, aż będzie dobrze wypieczony i zarumieniony na wierzchu.
4. Wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw go do lekkiego przestygnięcia przed pokrojeniem.
5. Podawaj pasztet na ciepło lub zimno, np. z chrzanem lub sosem pieczeniowym.
Smacznego!