Przepis na mielone z tartym ziemniakiem 📖
Składniki:- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowego, wołowego lub mieszanki)
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 4 duże ziemniaki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
2. W misce umieść mięso mielone, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, jajka i bułkę tartą.
3. Dopraw mięso solą, pieprzem i słodką papryką.
4. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
5. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
6. Do mięsnego farszu dodaj zetrzony ziemniak i ponownie wymieszaj.
7. W odpowiedniej wielkości patelni na średnim ogniu rozgrzej olej.
8. Formuj nieduże kotleciki z mielonego farszu i delikatnie smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż staną się złociste i dobrze przeszypią.
9. Podawaj z ulubionym dodatkiem, np. surówką, sosem lub pieczonymi warzywami.
Smacznego!