Przepis na mielone z warzywami 📖

Składniki:
- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowina, wołowina, kurczak)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia marchewka
- 1 mała papryka (np. czerwona lub zielona)
- 1 mała cukinia
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- Sól i pieprz do smaku
- Olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Marchewkę, paprykę i cukinię obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
2. Na patelni rozgrzej trochę oleju. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż je przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
3. Dodaj do patelni mięso mielone i smaż je, mieszając, aż będzie dobrze przypieczone i nie będą widoczne różowe kawałki.
4. Następnie dorzuć do mięsa pokrojone warzywa (marchewkę, paprykę, cukinię) oraz koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj i smaż jeszcze około 5-7 minut, aż warzywa zmiękną, ale zachowają chrupkość.
5. Dodaj przyprawy: curry, sól i pieprz. Mieszaj, aby wszystkie składniki równomiernie się połączyły i doprawiły.
6. Gdy mielone z warzywami będzie gotowe, podawaj je na talerzu jako główne danie, na przykład z ryżem lub kaszą i ulubioną surówką.

Smacznego!

Podobne przepisy

kotlety mielone z warzywami
mięso mielone z ryżem i warzywami
kotlety mielone drobiowe z warzywami
spaghetti z warzywami
indyk z warzywami