Przepis na młodą gotowaną kapustę 📖

Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 marchewka, pokrojona w plasterki
- 1 pietruszka, pokrojona w plasterki
- 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Kapustę dokładnie umyj, usuń zewnętrzne liście i pokrój na drobne kawałki.
2. W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 5 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
3. Dodaj marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, smaż przez kolejne 5 minut.
4. Dodaj kapustę do garnka i wymieszaj ze składnikami. Zmniejsz ogień, przykryj garnkiem i duś przez około 10 minut, aż kapusta zmięknie nieco.
5. Dodaj bulion warzywny do garnka, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Dopraw gotowaną kapustę solą i pieprzem do smaku.
7. Podawaj gorącą młodą kapustę jako dodatek do mięsa, ziemniaków lub innych ulubionych dań.

Smacznego!

Podobne przepisy

młodą kapustę gotowaną
modrą kapustę gotowaną
młodą kapustę
młodą kapustę fit
pyszną młodą kapustę