Przepis na młodą kapustę białą 📖

Potrzebne składniki:
- 1 średnia główka młodej kapusty białej
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Kapustę dokładnie umyj i osusz.
2. Pokrój kapustę na cienkie paski.
3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
4. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny.
5. Dodaj cebulę i podsmaż ją do momentu, gdy stanie się miękka i lekko złocista.
6. Dodaj mąkę i smaż przez kilka minut, mieszając, aż uzyskasz konsystencję gęstego sosu.
7. Powoli wlej bulion warzywny, stale mieszając, aby nie powstały grudki.
8. Dodaj kapustę do garnka i dokładnie wymieszaj z sosem.
9. Przykryj garnek pokrywką i duś kapustę na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż kapusta będzie miękka.
10. Pod koniec duszenia dopraw kapustę solą i pieprzem według własnego smaku.
11. Na koniec podawaj gorącą kapustę jako dodatek do różnych dań, na przykład do mięsa, ryb, kotletów, czy ziemniaków.

Smacznego!

Podobne przepisy

młodą kapustę
młodą kapustę fit
sprawdzony młodą kapustę
młodą kapustę w śmietanie
dietetyczną młodą kapustę