Przepis na młodą kapustę w śmietanie 📖

Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany kremówki (30%)
- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Kapustę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie pokrój ją na cienkie paski.
2. Cebulę obierz i posiekaj.
3. W dużym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu.
4. Dodaj posiekaną cebulę i podsmaż ją, aż zmięknie i lekko się zezłoci.
5. Dodaj pokrojoną kapustę do garnka i mieszaj przez kilka minut, aż kapusta lekko zmięknie.
6. Dodaj śmietanę do kapusty i dokładnie wymieszaj.
7. Przykryj garnek, zmniejsz ogień do minimum i gotuj kapustę w śmietanie przez około 20-25 minut, aż będzie miękka.
8. Pod koniec gotowania dodaj sól i pieprz do smaku, mieszając całość.
9. Gotową młodą kapustę w śmietanie podawaj na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ziemniaków. Smacznego!

Podobne przepisy

młodą kapustę na śmietanie
młodą kapustę
młodą kapustę fit
młodą kapustę do schabowego
młodą kapustę do obiadu