Przepis na zapiekanka z kaszą jaglaną i jabłkami 📖

Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 jabłka
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
3. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojone jabłka, sól, cynamon i miód. Smaż przez kilka minut, aż jabłka zmiękną.
4. Do gotowej kaszy jaglanej dodaj jajko, mleko, posiekane orzechy i rodzynki. Dokładnie wymieszaj.
5. Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż połowę kaszy jaglanej, a na niej równomiernie rozłóż smażone jabłka. Na wierzchu rozłóż resztę kaszy.
6. Zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż wierzch lekko się zrumieni.
7. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
8. Podawaj ciepłą zapiekankę jako danie główne lub deser. Możesz polać ją odrobiną miodu lub posypać tartym cynamonem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

gołąbki z kaszą jaglaną
zupę pomidorową z kaszą jaglaną
pierś z kurczaka z kaszą jaglaną
młodą kapustę z kaszą jaglaną
kasza jaglana z cukinia i warzywami z patelni