Przepis na młodą kapustę z klopsikami 📖
Składniki:- 500g młodej kapusty
- 500g mielonego mięsa (np. wołowego lub wieprzowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Kapustę drobno poszatkować, umyć i wrzucić do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Gotować około 10 minut, aż kapusta będzie miękka. Odcedzić i odkładać na bok.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
3. W misce wymieszać mielone mięso, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie zagnieść masę, aż składniki się połączą.
4. Z masy mięsnej formować małe kulki - klopsiki.
5. Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć klopsiki na złoty kolor z każdej strony. Można robić to partiami, aby uniknąć zbytniego zatłuszczenia patelni.
6. Ugotowaną kapustę wrzucić na patelnię z klopsikami i dokładnie wymieszać, aby wszystko się połączyło. Można dodatkowo doprawić solą i pieprzem według własnego smaku.
7. Podsmażyć całość przez około 5 minut, aż smaki się przegryzą.
8. Przełożyć na talerze i podawać gorące. Można podać jako samodzielne danie lub z dodatkiem ziemniaków.
Smacznego!