Przepis na modrą kapustę po wielkopolsku 📖

Składniki:
- 1 główka kiszonej modrej kapusty
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki smalcu
- 2 jabłka
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1/2 szklanki wody
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:
1. Kapustę dokładnie spłucz pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli i kwasu.
2. Cebule obierz i pokrój w piórka.
3. Czosnek drobno posiekaj.
4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
5. Na dużej patelni rozgrzej smalec, dodaj cebulę i czosnek, smaż aż będą miękkie i lekko zrumienione.
6. Dodać jabłka i smażyć przez około 2 minuty.
7. Dodaj kapustę, ocet jabłkowy i wodę. Całość dokładnie wymieszaj.
8. Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem.
9. Przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż kapusta będzie miękka i smaczna.
10. W razie potrzeby podczas duszenia dodaj trochę wody.
11. Możesz podawać modrą kapustę po wielkopolsku jako dodatek do mięsa, np. do tradycyjnej polskiej kiełbasy.

Smacznego!

Podobne przepisy

modrą kapustę po śląsku
modrą kapustę gotowaną
młodą kapustę fit
młodą kapustę
dietetyczną młodą kapustę