Przepis na muffinki bananowe 📖

Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- opcjonalnie: bakalie, czekolada.

Przygotowanie:
1. Przygotuj blaszkę na muffiny, wyłoż ją papilotkami lub wysmaruj masłem.
2. Rozgnieć banany widelcem. Dodaj jajko, cukier i olej, wymieszaj do połączenia składników.
3. Dodaj kolejno obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj delikatnie, aż składniki się połączą, ale nie mieszaj zbyt długo – ciasto powinno być grudkowate.
4. Jeśli chcesz, dodaj bakalie lub kawałki czekolady do ciasta i delikatnie wymieszaj.
5. Przelej ciasto do foremek i piecz przez około 20-25 minut w 180 stopniach. Sprawdź patyczkiem, czy muffiny są gotowe, gdy patyczek będzie suchy, muffinki są gotowe.
6. Wyciągnij muffiny z piekarnika i opróżnij je z formy, pozostaw, aby wystygły i ciesz się zdrowymi i pysznymi muffinkami bananowymi!

Podobne przepisy

muffinki czekoladowe bananowe
fit muffinki
muffinki xxl
muffinki
fit babeczki bananowe