Przepis na muffiny bananowe 📖

Oto prosty przepis na muffiny bananowe:

Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj foremki na muffiny.
2. W dużej misce rozgnieć banany widelcem, a następnie dodaj rozpuszczone masło i brązowy cukier. Dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj jajko do masy z bananami i ponownie wymieszaj.
4. W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
5. Stopniowo dolej suchą mieszankę do miski z bananowym ciastem, na przemian z mlekiem. W całości wymieszaj, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.
6. Dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj.
7. Przelej przygotowane ciasto do foremek na muffiny, napełniając je do około 3/4 wysokości.
8. Piecz muffiny w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, lub do momentu gdy z wierzchu ładnie się zrumienią i patyczek wbity w środek muffina będzie czysty.
9. Po upieczeniu, wyjmij muffiny z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na kratce.

Smacznego!

Podobne przepisy

muffiny xxl
angielskie muffiny
gigantyczne muffiny
brownie muffiny
muffiny z jablkami