Przepis na muffiny czekoladowe z konfiturą wiśniową 📖

Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 50g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150g cukru
- 2 jajka
- 120ml mleka
- 120g roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 słoiczek konfitury wiśniowej

Instrukcje:
1. W dużej misce przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj składniki.
2. W osobnej misce ubij jajka. Następnie dodaj mleko, roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszaj.
3. Powoli dodawaj mieszankę mokrych składników do mąki i cukru. Delikatnie wymieszaj, aby wszystko się połączyło, ale nie mieszaj zbyt intensywnie.
4. Na spód każdego papilotki muffinowego wlej łyżeczkę ciasta. Następnie dodaj łyżeczkę konfitury wiśniowej. Na koniec wlej pozostałą ilość ciasta tak, aby papilotka była wypełniona w około 3/4.
5. Muffiny piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20-25 minut. Sprawdź gotowość przy pomocy patyczka do szaszłyków - jeśli patyczek wyjdzie suchy, muffiny są gotowe.
6. Po upieczeniu wyjmij muffiny z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Smacznego!

Podobne przepisy

muffiny mocno czekoladowe
ciasto muffiny czekoladowe
muffiny czekoladowe puszyste
muffiny czekoladowe z jagodami
muffiny czekoladowe z kawalkami czekolady