Przepis na najlepszego strogonowa 📖
Przepis na najlepszego strogonowa:Składniki:
- 500 g wołowiny (łopatka lub polędwica)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 250 ml wywaru wołowego lub bulionu
- 250 ml śmietany kwaśnej (18% tłuszczu)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ogórki konserwowe
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Wołowinę pokrój w cienkie paski, cebulę oraz czosnek posiekaj, a pieczarki pokrój w plasterki.
2. Na dużą patelnię wlej olej i rozgrzej go na średnim ogniu. Dodaj wołowinę i obsmaż ją z każdej strony, aż będzie miała złoty kolor. Przełóż mięso na talerz.
3. Na tej samej patelni dodaj masło, cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula się zeszkli.
4. Dodaj pieczarki do cebuli i smaż, aż będą miękkie.
5. Dodaj mąkę i mieszaj przez chwilę, aby zrobiło się ciemniejsze.
6. Powoli wlej wywar wołowy lub bulion, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
7. Dodaj koncentrat pomidorowy, śmietanę, pokrojoną w plasterki wołowinę oraz pokrojone ogórki konserwowe. Mieszaj, aż składniki się połączą.
8. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli potrzeba, dodaj więcej przypraw.
9. Gotuj na małym ogniu około 10-15 minut, aby smaki się połączyły.
10. Przed podaniem posyp strogonowa posiekaną natką pietruszki.
11. Strogonow najlepiej smakuje podany z ryżem lub ziemniakami.
Smacznego!