Przepis na najprostszy brownie 📖
Oto przepis na najprostszy brownie:Składniki:
- 200g czekolady gorzkiej
- 150g masła
- 200g cukru
- 3 jajka
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie: orzechy lub kawałki czekolady do posypania
Instrukcje:
1. Rozpuść masło i gorzką czekoladę razem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
2. W osobnej misce ubij jajka z cukrem na gładką masę.
3. Dodaj stopioną czekoladę i masło do jajek i cukru, mieszając dokładnie.
4. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie wymieszaj składniki, unikając nadmiernego mieszania.
5. Jeśli chcesz, możesz dodać ulubione orzechy lub kawałki czekolady do ciasta i delikatnie je wymieszać.
6. Przełóż masę do blaszki o wymiarach około 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piecz brownie w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 20-25 minut. Upewnij się, że wewnętrzna część ciasta jest lekko wilgotna, a nie całkowicie sucha.
8. Po upieczeniu brownie, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Następnie odkrój na kwadraty i podawaj.
Smacznego!