Przepis na najprostszy pulpety 📖
Oto przepis na najprostsze pulpety:Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wieprzowego lub wołowego)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- Sól i pieprz do smaku
- Sos pomidorowy lub bulion do podgotowania pulpety
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą, posiekany czosnek, sól i pieprz. Dobrze wszystko wymieszaj, aż składniki się połączą.
2. Z masy mięsnej formuj małe, okrągłe kuleczki o średnicy około 3-4 cm.
3. W garnku zagotuj sos pomidorowy lub bulion. Jeśli używasz sosu pomidorowego, dodaj go do garnka i podgrzej do wrzenia.
4. Delikatnie wrzuć przygotowane pulpety do wrzącego sosu lub bulionu. Uważaj, aby nie przekraczać pojemności garnka - pulpeciki powinny swobodnie się poruszać w płynie.
5. Zmniejsz ogień i gotuj pulpety przez około 15-20 minut, aż mięso będzie gotowe. Upewnij się, że pulpety są całkowicie ugotowane w środku.
6. Podawaj pulpety na talerzu z sosem lub bulionem, posypane świeżą pietruszką lub innymi ulubionymi ziołami.
Smacznego!