Przepis na najstarszy bigos 📖
Przepis na najstarszy bigos:Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 500 g świeżej kapusty
- 500 g kiszonej śliwki
- 500 g boczku
- 500 g kiełbasy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Kapustę kiszoną i świeżą dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, a następnie pokroić w paski.
2. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plastry, cebulę i czosnek posiekać.
3. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć boczek, aż się lekko zrumieni.
4. Dodać cebulę i czosnek, smażyć razem przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
5. Dodać kiszoną i świeżą kapustę, kiszone śliwki, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec.
6. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć garnek i dusić na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż kapusta będzie miękka.
7. Pod koniec gotowania dodać kiełbasę, doprawić solą i pieprzem do smaku, gotować jeszcze około 10 minut.
8. Bigos podawać gorący, najlepiej z pieczywem lub ziemniakami.
Smacznego!