Przepis na naleśnik puszyste 📖

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
2. Dodaj jajka do miski i delikatnie wymieszaj składniki za pomocą trzepaczki.
3. Stopniowo wlewaj mleko do miski, jednocześnie cały czas mieszając, aż uzyskasz jednolitą i gładką masę.
4. Pozostaw ciasto na około 15-20 minut, aby odpoczęło.
5. W międzyczasie rozgrzej patelnię i posmaruj ją delikatnie olejem.
6. Na rozgrzaną patelnię wlej niewielką ilość ciasta, tak aby przykryło dno patelni cienką warstwą.
7. Smaż naleśniki na średnim ogniu przez około 1-2 minuty z jednej strony, aż staną się złociste, a na wierzchu pojawią się bąbelki.
8. Następnie delikatnie przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż kolejne 1-2 minuty.
9. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.

Możesz podawać naleśniki z ulubionymi dodatkami, takimi jak dżem, śmietana, cukier puder, owoce czy różnego rodzaju sosy. Smacznego!

Podobne przepisy

dobre naleśnik
dietetyczny naleśnik
ciasto naleśnik
naleśnik biszkoptowe
naleśnik bezglutenowe