Przepis na nalesniki bolognese 📖

Przepis na naleśniki bolońskie:

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 300g mięsa mielonego
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100g startego żółtego sera

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, mleko, jajka i szczyptę soli, aż powstanie jednolite ciasto naleśnikowe. Odstaw na około 15 minut.
2. Na rozgrzanej patelni smaż mięso mielone, cebulę i czosnek na łyżce oliwy z oliwek, aż do momentu, gdy mięso będzie dobrze przypieczone.
3. Dodaj pomidory krojone razem z sokiem oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
4. Rozgrzej drugą patelnię i smaż cienkie naleśniki na odrobinie oliwy z oliwek. Smaż z obu stron, aż będą złociste.
5. Na każdym naleśniku połóż porcję sosu bolońskiego i posyp startym serem. Zwiń naleśniki w ruloniki.
6. Podawaj ciepłe naleśniki bolońskie z dodatkiem świeżych ziół lub sałatki. Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi bolognese
zapiekanke bolognese
spaghetti bolognese
makaron bolognese
lasagne bolognese