Przepis na naleśniki dla cukrzyków 📖
Oto przepis na naleśniki bez cukru, odpowiedni dla cukrzyków:Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennego razowego
- 1 szklanka mleka odtłuszczonego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- Szczypta soli
- Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy lub cynamon (bez dodatku cukru)
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę razową oraz szczyptę soli.
2. W osobnym naczyniu roztrzep jajka i wlej do nich mleko odtłuszczone. Dodaj również olej rzepakowy i wymieszaj składniki dokładnie.
3. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę mąki i soli do naczynia z jajkami, mlekiem i olejem. Ciągle mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Opcjonalnie, jeśli lubisz, dodaj ekstrakt waniliowy lub cynamon do ciasta i wymieszaj.
5. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju (można również użyć teflonowej patelni bez tłuszczu).
6. Naleśniki smaż na średnim ogniu, wylewając na patelnię cienką warstwę ciasta i równomiernie rozprowadzając je po całej powierzchni patelni.
7. Smaż naleśniki z obu stron, aż staną się złociste.
8. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.
9. Gdy naleśniki będą gotowe, nadziewaj je dowolnym, niskowęglowodanowym farszem, np. twarogiem z dodatkiem owoców bez cukru, orzechami lub słodzonym stewią.
Smacznego!