Przepis na naleśniki faszerowane kurczakiem i pieczarkami 📖

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 300g filetu z kurczaka, drobno pokrojonego
- 200g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki startego żółtego sera

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, mleko, jajka, olej i sól, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na około 20 minut.
2. Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością oleju wlej odrobinę ciasta naleśnikowego, rozprowadź je po całej powierzchni patelni i smaż na złoty kolor z obu stron. Powtarzaj ten krok, aż zużyjesz całe ciasto.
3. W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę, czosnek i kurczaka, aż mięso będzie miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodaj pieczarki i kontynuuj smażenie, aż będą miękkie i odparuje z nich nadmiar płynu.
5. Dopraw farsz tymiankiem, solą i pieprzem do smaku.
6. Na każdy placek naleśnikowy połóż porcję farszu z kurczakiem i pieczarkami, posyp startym serem i zawiń w formę trójkąta.
7. Włóż naleśniki na blaszkę do pieczenia oraz piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 15-20 minut, aż ser się roztopi i naleśniki będą chrupiące.
8. Podawaj na ciepło, udekorowane natką pietruszki lub sałatą.

Smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki faszerowane kurczakiem
naleśniki faszerowane kurczakiem i warzywami
naleśniki z pieczarkami i kurczakiem
naleśniki z kurczakiem i pieczarkami
naleśniki z kurczakiem i pieczarkami zapiekane