Przepis na naleśniki lekkostrawne y 📖

Przepis na naleśniki lekkostrawne:

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Dodaj jajka do masy i energicznie wymieszaj, aż składniki się połączą.
3. Stopniowo dodawaj mleko do masy, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Dodaj olej roślinny i ponownie dokładnie wymieszaj.
5. Odstaw ciasto na około 15 minut, aby odpoczęło.
6. Rozgrzej patelnię o średniej wielkości na średnim ogniu.
7. Gdy patelnia jest już rozgrzana, nałóż na nią odrobinę ciasta i rozprowadź je równomiernie, aby powstała naleśnik o średnicy około 20 cm.
8. Smaż naleśnik z obu stron na złocisty kolor (około 1-2 minut z każdej strony).
9. Przenoś gotowe naleśniki na talerz i powtarzaj proces smażenia, aż zużyjesz całe ciasto.
10. Naleśniki można podać na ciepło lub schłodzić i przygotować w nich ulubione nadzienie, na przykład owocowe lub serowe.
11. Naleśniki można również skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

lekkostrawne naleśniki
lekkostrawne pulpety
lekkostrawne ciasto
obiady lekkostrawne
lekkostrawne sniadanie