Przepis na naleśniki po francusku 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki masła (rozpuszczonego),
- olej do smażenia.

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Dodaj jajka i mieszaj, aż składniki się połączą.
3. Powoli wlej mleko do miski, stale mieszając, aby nie powstały grudki.
4. Dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
5. Pozostaw ciasto na około 15 minut, aby odpoczęło.
6. Rozgrzej patelnię i delikatnie oliwka ją.
7. Wlej porcję ciasta na patelnię i rozprowadź je po całej powierzchni.
8. Smaż naleśniki przez około 2 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.
9. Powtórz czynności dla pozostałego ciasta.
10. Gotowe naleśniki podawaj z ulubionym nadzieniem np. serem, dżemem, śmietaną czy owocami.
11. Przełóż na talerz, składając naleśniki w trójkąty lub zwijając w ruloniki.
12. Smacznego!

Podobne przepisy

po francusku na naleśniki
frytki po francusku
kulinarny po francusku
deser po francusku
omlet po francusku