Przepis na naleśniki sos czekoladowy 📖

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka mleka
- odrobina soli
- 2 łyżki masła

Sos czekoladowy:
- 100g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, jajka, cukier, mleko i sól, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Rozpuść masło i dodaj je do ciasta, cały czas mieszając.
3. Na rozgrzanej patelni z antyprzywierającym dnem rozpuść łyżkę masła.
4. Naleśniki smaż z jednej strony, a następnie przewróć na drugą stronę, aż staną się złote.
5. Powtórz kroki 3-4, aż zużyjesz całe ciasto.

Sos czekoladowy:
1. W małym rondelku podgrzej śmietankę, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia.
2. Dodaj pokrojoną czekoladę i cały czas mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
3. Dodaj masło i cukier puder, kontynuuj mieszanie, aż sos nabierze gładkiej konsystencji.

Podawaj naleśniki posypane cukrem pudrem i polane ciepłym sosem czekoladowym. Smacznego!

Podobne przepisy

lukier czekoladowy
fit sernik czekoladowy
makowiec czekoladowy
tort czekoladowy
tort mus czekoladowy