Przepis na naleśniki z cukinią 📖
Składniki:- 2 średnie cukinie
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cukinie i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odcisnij nadmiar soku.
2. W misce wymieszaj jajka, mąkę, mleko i proszek do pieczenia. Dodaj startą cukinię i cebulę. Dopraw solą i pieprzem, i dokładnie wymieszaj.
3. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju. Nakładaj porcję ciasta na patelnię i rozsmaruj je, formując naleśniki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
4. Gotowe naleśniki z cukinią podawaj ciepłe jako samodzielne danie lub jako dodatek do sosów, sałatek lub mięs.
Smacznego!