Przepis na pulpety z cukinią 📖

Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wołowego lub wieprzowego)
- 1 średnia cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki świeżych ziół (np. natki pietruszki, bazylii)

Sposób przygotowania:
1. Cukinię obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie odcisnij z nadmiaru soku.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
3. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, startą cukinię, posiekaną cebulę i czosnek, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz, paprykę oraz świeże zioła.
4. Dokładnie wymieszaj składniki, aż masa będzie jednolita.
5. Na mokre dłonie nakładaj porcje masy mięsnej i formuj z nich małe kulki.
6. Na patelni rozgrzej olej i smaż pulpeciki z każdej strony na złoty kolor.
7. Gdy pulpeciki będą gotowe, przełóż je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Pulpeciki z cukinią można podawać na gorąco jako danie główne lub jako przekąskę na zimno. Smacznego!

Podobne przepisy

lasagne z cukinią
tofu cukinia
gnocchi z cukinią
cukinia lasagne
cukinią gulasz