Przepis na naleśniki z cukinii 📖
Składniki:- 1 duża cukinia
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 250 ml mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
1. Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie delikatnie odsącz z nadmiaru soku.
2. W dużej misce rozbij jajka i roztrzep je widelcem. Dodaj mąkę, mleko, olej roślinny oraz szczyptę soli. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Do przygotowanego ciasta dodaj startą cukinię i ponownie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Następnie wylej porcję ciasta na patelnię i rozprowadź je równomiernie.
5. Smaż naleśniki na średnim ogniu około 2-3 minuty z jednej strony, a następnie delikatnie odwróć je na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty, aż się zrumienią.
6. Powtórz ten proces, aż zużyjesz całe ciasto i przygotujesz wszystkie naleśniki.
7. Podawaj naleśniki z cukinii na ciepło, np. z ulubionymi dodatkami, takimi jak ser, śmietana, jogurt lub dowolnymi warzywami.
Smacznego!