Przepis na naleśniki z cukinii 📖

Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 250 ml mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli

1. Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie delikatnie odsącz z nadmiaru soku.

2. W dużej misce rozbij jajka i roztrzep je widelcem. Dodaj mąkę, mleko, olej roślinny oraz szczyptę soli. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż powstanie jednolite ciasto.

3. Do przygotowanego ciasta dodaj startą cukinię i ponownie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.

4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Następnie wylej porcję ciasta na patelnię i rozprowadź je równomiernie.

5. Smaż naleśniki na średnim ogniu około 2-3 minuty z jednej strony, a następnie delikatnie odwróć je na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty, aż się zrumienią.

6. Powtórz ten proces, aż zużyjesz całe ciasto i przygotujesz wszystkie naleśniki.

7. Podawaj naleśniki z cukinii na ciepło, np. z ulubionymi dodatkami, takimi jak ser, śmietana, jogurt lub dowolnymi warzywami.

Smacznego!

Podobne przepisy

kolacje z cukinii
frytki z cukinii
krem z cukinii
placki z cukinii
omlet z cukinii