Przepis na naleśniki z kilograma mąki 📖

Przepis na naleśniki z kilograma mąki:

Składniki:
- 1 kg mąki
- 1 l mleka
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Do dużej miski wsyp mąkę i dodaj cukier oraz szczyptę soli. Wymieszaj składniki suche.
2. W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj mleko i energicznie wymieszaj, aż składniki się połączą.
3. Stopniowo dodawaj mieszankę mleczno-jajeczną do miski z mąką, jednocześnie mieszając, aby uzyskać jednolite ciasto bez grudek.
4. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać odrobinę więcej mleka. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj trochę więcej mąki.
5. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko ją natłuść olejem.
6. Naleśniki smaż na patelni, wkładając do niej około 1/4 szklanki ciasta na raz.
7. Rozsmaruj ciasto równomiernie po całej powierzchni patelni, gotując naleśnik z obu stron, aż będzie złocisty.
8. Powtarzaj czynność, aż zużyjesz całe ciasto.

Podawaj naleśniki z ulubionymi dodatkami, takimi jak dżem, cukier puder, miód, owoce lub bita śmietana. Smacznego!

Podobne przepisy

drożdżówkę z kilograma mąki
faworki z kilograma mąki
pączki z kilograma mąki
pampuchy z kilograma mąki
oponki z kilograma mąki