Przepis na naleśniki z kurczakiem i szpinakiem 📖
Składniki:- 1/2 kg filetu z kurczaka
- 200g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200ml mleka
- 200g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Filet z kurczaka oczyść i pokrój na małe kawałki. Cebulę i czosnek obierz oraz posiekaj.
2. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, a następnie dodaj pokrojonego kurczaka. Smaż, aż mięso będzie złociste.
3. Szpinak umyj i osusz, a następnie dodaj do garnka z kurczakiem. Smaż około 3-4 minuty, aż szpinak zmięknie.
4. W misce wymieszaj mąkę z jajkami i mlekiem. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, a następnie utrzyj wszystkie składniki na gładką masę.
5. Na rozgrzaną patelnię nalej odrobinę oleju i rozprowadź go równomiernie.
6. Naleśniki smaż na patelni na średnim ogniu. Nałóż odrobinę ciasta na patelnię i rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni. Smaż z obu stron, aż naleśniki będą lekko zrumienione.
7. Wyłóż na talerz po jednym naleśniku i nałóż na niego po równych porcjach farszu z kurczakiem i szpinakiem. Zwijaj naleśniki w rulony.
8. Gotowe naleśniki z kurczakiem i szpinakiem możesz podać od razu, posypując je posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!