Przepis na naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki
- 2,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 200g szpinaku
- 1 cebula
- 2 filety z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 100g sera żółtego
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj mleko, jajka i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Odstaw na 15 minut.
2. W międzyczasie, umyj szpinak i osusz. Posiekaj cebulę i czosnek.
3. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę. Smaż ją, aż zmięknie. Następnie dorzuć szpinak i podsmażaj przez kilka minut.
4. W innym garnku ugotuj filety z kurczaka. Po ugotowaniu, pokrój je w drobną kostkę.
5. Dodaj kurczaka oraz czosnek do smażonego szpinaku i cebuli na patelni. Całość podsmażaj jeszcze przez kilka minut, aż składniki się połączą.
6. Na patelnię dodaj połowę ciasta naleśnikowego i rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni. Smaż na złocisty kolor z obu stron.
7. Powtórz czynność z drugą połową ciasta.
8. Na każdym naleśniku posyp startym serem. Złożenie naleśnika na pół polegaj na zagięciu go do środka, aby ser został w środku.
9. Naleśniki można podać zaraz po przygotowaniu, prostując je półprzezroczyste owoce lub ulubionym sosem. Smacznego!