Przepis na naleśniki z mlekiem 📖
Przepis na naleśniki z mlekiem:Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- ulubione dodatki (np. dżem, masło, cukier puder, owoce).
1. Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier i sól. Dokładnie mieszamy.
2. Dodajemy jajka i mleko. Wszystko dobrze mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
3. Na patelni rozgrzewamy olej.
4. Naleśnik powinien być cienki, dlatego na patelnię wlewamy niewielką ilość ciasta (tyle, aby pokryło dno patelni). Możemy do tego użyć chochliki lub polewać ciasto na patelnię równomiernie.
5. Smażymy naleśniki na średnim ogniu przez około 1-2 minuty. Gdy spód jest już ładnie zrumieniony, naleśnik przewracamy na drugą stronę i smażymy drugą stronę jeszcze przez około minutę.
6. Gotowy naleśnik odkładamy na talerz i smażymy kolejne naleśniki na tej samej zasadzie, aż zużyjemy całe ciasto.
7. Gotowe naleśniki można polać ulubionym dżemem, posypać cukrem pudrem, polać syropem klonowym lub udekorować owocami. Naleśniki można również podać z masłem.
Smacznego!