Przepis na naleśniki z musem truskawkowym 📖
Składniki:- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
Na mus truskawkowy:
- 300g truskawek
- 2 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
Wykonanie:
1. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, cukier i sól. Całość energicznie wymieszaj, następnie stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aż powstanie jednolite ciasto bez grudek.
2. Odstaw ciasto na około 20 minut, aby odpoczęło.
3. W międzyczasie przygotuj mus truskawkowy. Truskawki myj, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć truskawki do garnka, dodaj cukier i sok z cytryny. Całość gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż owoce zmiękną i puścić sok.
4. Po 20 minutach, rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Smaż naleśniki na rozgrzanym oleju. Na patelnię wylej ciasto naleśnikowe, rozprowadź je po całej powierzchni. Smaż około 2-3 minuty z jednej strony, następnie delikatnie odwróć i smaż kolejne 2-3 minuty z drugiej strony.
5. Powtarzaj czynność, aż zużyjesz całe ciasto.
6. Podawaj ciepłe naleśniki polane musem truskawkowym oraz dodaj ewentualnie bitą śmietanę lub odrobinę startej czekolady.
Smacznego!