Przepis na tiramisu z musem truskawkowym 📖

Składniki:

- 250 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- około 150 g biszkoptów
- 100 ml mocnej kawy

Przygotowanie:

1. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki. Posyp je 2 łyżkami cukru i zostaw na kilkanaście minut, aby puściły sok.

2. W osobnej misce umieść serek mascarpone i rozgrzeję go za pomocą miksera.

3. W drugiej misce ubij śmietanę kremówkę, dodając stopniowo 2 łyżki cukru pudru i ekstrakt waniliowy. Wsyp ubitą śmietanę do miski z mascarpone i delikatnie wymieszaj.

4. Biszkopty zanurz kolejno w mocnej kawie i układaj na dnie naczynia żaroodpornego, tak aby pokryły całą powierzchnię.

5. Następnie rozsmaruj równą warstwę musem truskawkowym na biszkoptach.

6. Na musem należy położyć kolejną warstwę moczonych biszkoptów.

7. Na wierzch wyłożyć resztę musem i równomiernie rozprowadzić.

8. Całość wstaw do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby tiramisu dobrze się schłodziło.

9. Przed podaniem, tiramisu możesz udekorować świeżymi truskawkami.

10. Smacznego!

Podobne przepisy

bezy z musem truskawkowym
naleśniki z musem truskawkowym
ciasto czekoladowe z musem truskawkowym
tort czekoladowy z musem truskawkowym
waniliowa panna cotta z musem truskawkowym