Przepis na naleśniki z pieczarkami i serem 📖
Składniki:- Około 250g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 150g sera, startego
- 1 łyżka oleju
- 3 jajka
- 250ml mleka
- 150g mąki
- Sól i pieprz do smaku
- Olej roślinny do smażenia
Instrukcje:
1. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
2. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż je na średnim ogniu przez około 6-8 minut, aż będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
3. W misce wymieszaj jajka, mleko i mąkę, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. Dodaj trochę soli i pieprzu do smaku.
4. Rozgrzej odrobinę oleju roślinnego na patelni o średnicy około 20 cm.
5. Wlej odrobinę ciasta na rozgrzaną patelnię i obróć ją, aby ciasto równomiernie pokryło dno.
6. Smaż naleśniki przez około 1-2 minut na jednej stronie, a następnie obróć je i smaż kolejne 1-2 minuty.
7. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całe ciasto naleśnikowe.
8. Nałóż porcję pieczarek na jedną połowę naleśnika, posyp serem i zawiń naleśnik na pół.
9. Powtórz ten proces z pozostałymi naleśnikami i składnikami.
10. Podawaj na gorąco i możesz ozdobić je świeżą ziołową natką pietruszki. Smacznego!