Przepis na naleśniki z serem zapiekane 📖

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 500 g sera białego (np. twaróg)
- 3 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki tartego sera do posypania (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i nałóż cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Smaż naleśniki na średnim ogniu z obu stron, aż staną się lekko złociste. Powtórz ten krok aż zużyjesz całe ciasto.
3. W małej misce wymieszaj ser biały, 3 łyżki cukru i żółtko, aż powstanie jednolita masa.
4. Na każdy naleśnik nałóż łyżkę masy serowej i zawiń w ciasne roladki. Układaj je w naczyniu żaroodpornym.
5. Naleśniki z masą serową możesz posypać tarkowanym serem.
6. Przed zapiekaniem piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Zapiekaj naleśniki około 20-25 minut, aż staną się rumiane i ser w środku przetopiony.
7. Podawaj na ciepło, możesz polać syropem klonowym lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki zapiekane z serem
y joli naleśniki zapiekane z serem
naleśniki z szynką i serem zapiekane
naleśniki zapiekane z serem na słodko
nalesniki z serem zapiekane w piekarniku