Przepis na naleśniki zapiekane z serem 📖

Oto przepis na naleśniki zapiekane z serem:

Składniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli
- 250g sera (np. twarogu, białego sera, mozzarelli)
- 100g startego żółtego sera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji
- łyżka masła

Instrukcje:
1. W dużej misce połącz mleko, mąkę, jajka, olej roślinny i szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostaw ciasto na około 15 minut, aby odpoczęło.
2. W tym czasie możesz przygotować nadzienie serowe. W małej misce przetrzyj ser (twaróg, biały ser lub mozzarella) za pomocą widelca. Dodaj starty żółty ser i dokładnie wymieszaj.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, i smaż je na złoto.
4. Do rozgrzanej patelni dodaj przygotowane nadzienie serowe i smaż je przez kilka minut, aż ser się roztopi i wszystkie składniki się połączą. Zdejmij z ognia.
5. Na rozgrzaną patelnię naleśnikową wlej niewielką ilość ciasta, rozprowadzając je po całej powierzchni patelni. Smaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor.
6. Nałóż łyżkę nadzienia serowego na jedną połowę naleśnika, a następnie zawiń go w półksiężyc i połóż na wysmarowanej masłem formie do zapiekania. Powtarzaj ten krok dla pozostałych naleśników.
7. Naleśniki z serem umieść w nagrzanym piekarniku i zapiekaj przez około 10-15 minut w temperaturze 180°C, aż ser się całkowicie roztopi i nabierze lekkiego złotego koloru.
8. Wyjmij zapieczone naleśniki z piekarnika i posyp posiekaną natką pietruszki przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki z serem zapiekane
y joli naleśniki zapiekane z serem
naleśniki z szynką i serem zapiekane
naleśniki zapiekane z serem na słodko
nalesniki z serem zapiekane w piekarniku