Przepis na nalesniki zapiekane na słodko 📖
Przepis na naleśniki zapiekane na słodko:Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
Nadzienie:
- 400 g sera twarogowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka cynamonu
Sos:
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka miodu
Dodatkowo:
- masło do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
1. Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, cukier i wanilię. Wbij jajka i wlej mleko. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa bez grudek. Odstaw na minimum 30 minut.
2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Do drugiej miski wsyp twaróg, cukier puder i skórkę cytrynową. Dodaj jajko i cynamon, następnie dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
3. Na patelni rozpuść masło. Seriami naleśników smaż je z obu stron na rumiano.
4. Natłuść formę do zapiekania masłem. Na każdym naleśniku nałóż porcję nadzienia, następnie zroluj. Ułóż w formie obok siebie.
5. W misce wymieszaj śmietankę, cukier puder i miód. Polej naleśniki sosem.
6. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut, aż sos zacznie delikatnie się zrumienić.
7. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Następnie podawaj ciepłe naleśniki na słodko.
Smacznego!