Przepis na naleśniki zapiekane z twarogiem 📖
Składniki:- 250 g sera twarogowego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
- masło do smażenia
- ulubione dodatki do nadzienia (np. dżem, owoce, czekolada)
Sposób przygotowania:
1. W misce rozgnieć ser twarogowy widelcem, aby był równomiernie rozdrobniony.
2. Dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i mąkę. Dokładnie wymieszaj składniki, aby powstała jednolita masa.
3. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładkie ciasto o konsystencji podobnej do naleśnikowego.
4. Na rozgrzaną patelnię dodaj niewielką ilość masła i rozprowadź je po całej powierzchni.
5. Wlej porcję ciasta na patelnię, rozprowadzając je równomiernie.
6. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
7. Gotowe naleśniki nakładaj na talerz i nadziewaj ulubionymi dodatkami, takimi jak dżem, owoce czy roztopiona czekolada.
8. Zwijaj naleśniki w rulony i układaj je obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
9. Powtórz kroki 4-8, aż zużyjesz całe ciasto i przygotujesz stos naleśników.
10. Naczynie z układanymi naleśnikami wstaw do nagrzanego piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, na około 10-15 minut, aby naleśniki się zapiekły.
11. Po wyjęciu z piekarnika naleśniki będą delikatnie chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Podawaj jeszcze ciepłe i posypane cukrem pudrem lub polane ulubionym sosem.
Smacznego!