Przepis na nalesniki zapiekane z kurczakiem i warzywami 📖
Składniki:- 6 nalesników
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 2 papryki (dowolne kolory)
- 1 cukinia
- 200 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 18%
- 100 g startego żółtego sera
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Naleśniki: przygotuj ciasto na naleśniki, wymieszaj składniki (2 szklanki mąki, 2 szklanki mleka, 2 jajka, szczypta soli), odstaw na 20 minut. Następnie usmaż nalesniki na patelni z małą ilością oleju. Odłóż na bok.
2. Farsz: pokrój filety z kurczaka w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż kurczaka na złoto. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż. Następnie dodaj pokrojone w paski papryki, cukinię oraz pokrojone w plastry pieczarki. Smaż mieszając przez około 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
3. Zapiekanka: na spód naczynia żaroodpornego połóż jedną naleśnik, nałóż na niego porcję farszu, posyp startym serem. Powtarzaj warstwienie, aż skończą się składniki. Na wierzchu powinna być warstwa sera.
4. Polej całość śmietaną i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 20 minut, do momentu gdy ser się roztopi i zarumieni.
5. Podawaj na ciepło. Smacznego!