Przepis na naleśniki ze szpinakiem i białym serem winiary 📖
Przepis na naleśniki ze szpinakiem i białym serem winiary:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 200g szpinaku
- 200g białego sera winiary
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę z jajkami, mlekiem, olejem i solą. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe.
2. Na patelni rozpuść jedną łyżkę masła. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, i smaż je na złoty kolor.
3. Do cebuli i czosnku dodaj umyte i osuszone liście szpinaku. Smaż, aż szpinak zmięknie.
4. Do szpinaku dodaj biały ser winiary. Rozgnieć ser widelcem i dokładnie wymieszaj z szpinakiem. Dopraw solą i pieprzem.
5. Na drugiej patelni rozpuść resztę masła. Wlej porcję ciasta naleśnikowego (odpowiednią do wielkości patelni) i rozprowadź je po całej powierzchni.
6. Smaż na średnim ogniu, aż spód naleśnika się zrumieni. Następnie odwróć naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.
7. Nałóż na naleśnik porcję szpinakowego farszu i zroluj go.
8. Powtarzaj czynności 5-7, aż zużyjesz całe ciasto i farsz.
9. Gotowe naleśniki podawaj ciepłe, dekorując je np. świeżymi ziołami.
10. Smacznego!