Przepis na naleśniki ze szpinakiem i szynką 📖

Przepis na naleśniki ze szpinakiem i szynką:

Składniki:
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej
- 1 ¼ szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli
- 200g szpinaku
- 100g szynki
- 200g sera żółtego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Instrukcje:

1. W dużym naczyniu roztrzep jajka, dodaj mleko, mąkę i sól. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto bez grudek.

2. Podgrzej patelnię lekko posmarowaną olejem na średnim ogniu. Następnie wlej porcję ciasta i rozprowadź je po całej powierzchni patelni, tworząc cienki placek. Smaż naleśniki z obu stron, aż staną się złote. Powtarzaj ten krok, aż zużyjesz całe ciasto.

3. Szpinak umyj i osusz. Cebulę i czosnek posiekaj, a szynkę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.

4. Dodaj szpinak i szynkę, smaż przez kilka minut, aż szpinak zwiędnie i szynka delikatnie się zrumieni. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

5. Nałóż łyżkę farszu na środek każdego naleśnika, posyp startym serem i zawiń w formę rogalika.

6. Ułożone naleśniki możesz jeszcze podgrzać w piekarniku przez kilka minut, aby ser się rozpuścił.

7. Naleśniki ze szpinakiem i szynką podawaj na ciepło. Smacznego!

Podobne przepisy

nalesniki z szynką
naleśniki szynka
naleśniki z szynką i serem
naleśniki z szynką parmeńską
naleśniki z serem i szynką