Przepis na niskokaloryczny jabłecznik 📖

Oto przepis na niskokaloryczny jabłecznik:

Składniki:
- 4 jabłka (średniej wielkości)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru (lub substytutu)
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Szczypta soli
- Masło do wysmarowania formy

Wykonanie:
1. Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki, usunąć gniazda nasienne.
2. W osobnej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
3. Do suchej masy dodać jajka oraz jogurt. Dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto.
4. Formę do pieczenia (np. tortownicę) wysmarować masłem i obtoczyć w mące.
5. Na dno formy wylać połowę ciasta, równomiernie rozprowadzić.
6. Na ciasto położyć plasterki jabłek, układając je warstwowo.
7. Na jabłka wylać resztę ciasta, równomiernie je rozprowadzić.
8. Jabłecznik piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut, aż wierzch nabierze złocistego koloru.
9. Po upieczeniu wyjąć jabłecznik z piekarnika, pozostawić do wystudzenia.
10. Przygotowany jabłecznik można posypać cynamonem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

omlet niskokaloryczny
deser niskokaloryczny
obiad niskokaloryczny
niskokaloryczny deser
niskokaloryczny bigos